General Inversions Model de poble Temes ambientals Temes socials Territori i Urbanisme

Resum reunió oberta a tothom del divendres 20 d’abril 2018

El Grup Municipal Independent per Castellcir, va convocar el passat divendres 20 d’abril 2018, una reunió oberta a tothom per parlar del poble i el seu futur.

De l’intercanvi d’opinions i el debat, la primera conclusió va ser que, evidentment no era suficient amb una reunió. Que s’ha de seguir motivant a més gent, continuar amb més trobades i formar grups de treball.

Es va acordar la proposta de posar en marxa uns grups de treball al voltant dels temes següents:

 • Espais per a la gent. Tant en l’aspecte dels espais de lectura, treball, vivers, etc. com en els espais de paisatge urbà.

 • Comunicacions. Tant en l’aspecte de mobilitat de les persones com del tema de xarxes de comunicació i internet a banda ampla.

 • Connectar amb els pares i mares de l’AMPA per conèixer els seus interessos i prioritats. Un primer pas per acostar-se a totes les altres entitats i grups d’interès.

 • Activitats i necessitats en l’àmbit social.

 • També es va esmentar el col·lectiu de joves i com es pot dialogar d’una manera més adequada de com s’ha estat fent.

Dels quatre primers es van oferir responsables/animadors i es va quedar a fer una nova reunió d’aquí a un mes aproximadament, amb el compromís d’intentar eixamplar l’audiència i la participació.

Inici

En primer lloc, els tres regidors van donar la benvinguda a la vintena d’assistents i van presentar les raons per haver-la convocat.

En Francesc Güell va parlar que fa tres anys estaven preparant la llista com a grup independent i que ara, com llavors, segueixen creient que un grup independent té sentit per un poble com Castellcir. La iniciativa i la responsabilitat vers al poble són les motivacions principals.

Va esmentar el que havien fet com a oposició i que potser mai s’havia fet aquí, és a dir, la crítica i el control al govern municipal, les propostes, aportacions etc., i el mantenir en tot moment una informació de cara al poble, tal com es pot trobar al web.

El tema principal ara, va dir, ja no és mirar enrere, sinó donar un repàs a com està el poble avui, i mirant al futur, estimular iniciatives, idees i projectes perquè s’avanci. Parlar de quin poble volem.

La Mercè Manzano va aportar de forma molt breu, la seva experiència de com ha sigut i segueix sent treballar amb aquest grup. Va dir que vam passar de ser veïns i quasi desconeguts a creure’ns que un projecte ens pot unir i cohesionar.

Va afirmar que es va afegir a la llista en una perspectiva de més disponibilitat de temps i la va impulsar la il·lusió de fer coses pel poble.

Per a ella, la valoració és positiva pel que li ha suposat de treball en equip, distribució de tasques entre el grup, la transparència, la generació de confiança i el respecte. També va destacar el bon circuit d’informació. És molt important generar informació per a l’exterior però també saber els passos que fan els altres de l’equip i crear opinió tenint les eines adequades.

Va demanar, per aquest any que ens queda:

 • Ser capaços d’engrescar a un equip capaç de treballar amb la mateixa empenta i compromís.
 • Crear consciència d’ equip, un de sol de nosaltres difícilment pot fer res. Però junts sí podem avançar.

En Joaquim Mayol va entrar directament a posar alguns exemples de propostes, que ja hem fet l’ajuntament, però que ara es podrien posar en marxa formant grups de treball i que, eventualment, poden servir d’embrió d’una futura llista independent.

Per això, va dir, cal que cada un de nosaltres pensi en el que pot aportar, en el que de millor té per al poble.

Va parlar concretament de:

 • La millora del transport públic: Coordinació amb el Consell Comarcal per tal d’aconseguir línies de transport públic en horaris de necessitat i coordinades amb les línies que van a Barcelona, Vic, Manresa i Granollers.
 • Del servei de fibra òptica. Ja s’hi ha treballat i l’ajuntament ha contractat el servei amb una empresa de la zona. Cal obrir la possibilitat de contractació a tots els veïns del poble.
 • De finalitzar la pavimentació dels carrers del poble que encara estan pendents de fer.
 • Del servei de recollida de residus i de com millorar-lo.
 • De l’aplicació de criteris de transparència i participació en la gestió municipal.
 • Del estudi i revisió dels contractes amb les grans empreses com Sorea i el seu seguiment.
 • De la nova escola va dir que tant de bo que no calgui fer res més en aquest punt; això voldria dir que ja estaria en marxa i es posaria en fase de construcció. Però si això no és així, caldrà seguir treballant per finalitzar aquest equipament tan necessari.
 • De la  gestió dels espais municipals per tal d’oferir-los als veïns del poble, i en forma de nous serveis.

Debat

Finalment, en Francesc Güell va obrir el debat de Quin poble volem?’, posant la pregunta als assistents:

Creieu que el poble progressa? O encara més, que millora?

Va expressar que segons la nostra opinió, un poble avança i millora quant la gent té la percepció que es fan les coses bé i comparativament amb altres, es noten avenços en alguns o tots aquests temes:

 • El paisatge urbà. L’estat dels carrers, places, llocs públics, infraestructures etc.
 • El medi rural i la seva gestió.
 • L’activitat econòmica i els emprenedors.
 • L’activitat comercial i dels professionals
 • La qualitat de les instal·lacions públiques i privades. El manteniment de les mateixes.
 • La situació social i la qualitat de vida del poble
 • Les inversions; tant les públiques com privades o mixtes.
 • Els serveis que s’ofereixen com a contraprestació dels impostos.
 • I també, és clar, les festes, actes lúdics, dinamisme de les entitats i grups del poble.
  Etc.

La pregunta és: Hem avançat els darrers anys? Tenim un poble que avança o un poble que està aturat?

Es va obrir el debat sobre tot això i, a partir de la situació actual, retratada en diverses intervencions i opinions, es va preguntar també:

Quines iniciatives es poden canalitzar i organitzar per afavorir el donar un nou impuls al poble?

Una primera conclusió va ser que, evidentment no era suficient amb aquesta reunió. Que s’ha de seguir motivant a més gent i continuant amb més trobades i formar grups de treball.

El tres regidors del GIC van assegurar que ells donarien tot el suport a aquest projecte o als que anessin sortint. Van dir que, per sobre dels projectes i actuacions, hi ha també uns valors transversals que cal tenir en compte per canviar la dinàmica de funcionament de l’ajuntament:

 • Més participació ciutadana i transparència per part de l’ajuntament.
 • Més qualitat i transparència en la gestió econòmica.
 • Una planificació adequada de les actuacions, les inversions, i els objectius a aconseguir a curt, mitjà i llarg termini.
 • Oferta suficient d’infraestructura i àmbits culturals i educatius per afavorir el desenvolupament cultural, social i educatiu del poble.

Les conclusions s’han exposat al principi.

Print Friendly, PDF & Email