Temes ambientals

EL PROBLEMA MEDIAMBIENTAL DE LA VALL DE MARFÀ CONTINUA

El 22 de març el nostre grup vàrem presentar la següent moció per al ple del 1 d’abril:marfà 4 veins-del

Veure: Propostes de resolució per al tema de la vall de Marfà

La nostra proposta d’acció al voltant del problema mediambiental de la riera de Marfà, eren els 5 punts inclosos a la moció. El primer punt era una declaració d’intencions i els altres quatre un seguit de propostes d’acció. Donat que el ple es va celebrar uns dies abans de la primera reunió del Consell Comarcal, en què estava previst parlar del tema, l’alcalde de Castellcir va dir que no li semblava oportú pactar amb nosaltres unes actuacions abans de parlar-les i consensuar-les al Consell Comarcal. Nosaltres hi vàrem estar d’acord i vàrem retirar de la votació els quatre últims punts de la moció, amb les propostes d’acció.

El GIC va demanar, però, que el punt primer de la moció amb la declaració d’intencions es votés al ple. Aquest punt deia el següent:

1.-    Que el ple de l’ajuntament de Castellcir faci una declaració oficial, manifestant públicament que ens sentim perjudicats per aquesta contaminació de part del nostre territori, donat que ens ocasiona greus perjudicis tant pel seu efecte en el medi ambient, com també per la imatge del poble i per la pèrdua de recursos que això genera enfront del turisme de la vall de Marfà i del poble de Castellcir, i manifestar que som conscients que, des del nostre territori, estem perjudicant altres municipis i per tant volem acabar amb aquesta situació.”

Aquest punt es va votar al ple tal com demanàvem i el resultat va ser de tres vots a favor (regidors del GIC) i 4 en contra (regidors del govern municipal: CiU i ERC). Ens consta que el vot negatiu dels 4 regidors del govern no era tant pel contingut de la moció, que compartien amb nosaltres, com per la voluntat de no fer cap declaració abans de la reunió del Consell Comarcal.

La setmana del 4/4, va tenir lloc la primera reunió del Consell Comarcal del Moianès. Els alcaldes de Calders i Monistrol de Calders van presentar una moció en què denunciaven la gravetat de la situació de la riera de Marfà i instaven totes les forces polítiques del Moianès a fer tot el possible per solucionar aquesta situació. La moció presentada la signava també l’alcalde de Navarcles. La proposta no va ser prèviament explicada ni consensuada amb els representants de la resta de poblacions del Moianès al Consell Comarcal, la qual cosa va aixecar suspicàcies i va enfrontar les posicions al Consell. La reunió, segons afirmen els assistents, va ser molt tensa i finalment la proposta presentada es va rebutjar gràcies al vot de qualitat del president del Consell, l’alcalde de Moià, Dionís Guiteras. El resultat de la votació va ser: 8 vots a favor, 8 en contra i 3 abstencions.

Podeu trobar més informació sobre el contingut d’aquesta reunió als següents enllaços:

Nació Digital Manresa, 4 abril 2016. Tensió al Consell Comarcal del Moianès per la contaminació a la riera de la Tosca

Regió 7. 11 abril 2016. Una moció sobre contaminació a la Tosca divideix el govern d´unitat al Consell moianès

Nació Digital Manresa, 8 abril2016. El conflicte per la contaminació a la Tosca manté el Moianès partit en dos

El Punt Avui, 9 abril 2016. Calders aprova la moció de la riera de la Tosca per unanimitat               

El Setmanari.cat , 5 abril 2016. La Tosca trenca la unitat de vot al Consell del Moianès

990_145980917212963927_1019632528112733_6776190970397393858_nAl GIC creiem que aquest no és el camí ni tampoc la millor manera de solucionar un problema que fa molts anys que dura, que ens afecta a tots i que tots estem d’acord que cal arreglar com més aviat millor. Per aquesta raó manifestem que volem col·laborar i fer tot el que estigui al nostre abast per contribuir que el problema de contaminació de la riera de Marfà es solucioni al més aviat possible. Cal dialogar i tendir ponts que facilitin l’enteniment entre els representants de tots els municipis del Moianès.

En aquest sentit ens oferim de nou al govern municipal de Castellcir per tal de presentar una moció conjunta, en la qual es visualitzi de forma clara i inequívoca que en aquest tema tots els representants polítics del nostre poble estem d’acord i anem a una.

Cal que Castellcir, com a terme municipal que acull la vall de Marfà, tot i que no sigui responsable dels abocaments que causen la contaminació, faci un pas endavant i prengui la iniciativa. Tant de bo que la propera vegada ens puguem trobar i arribar a acords amb els representants del govern municipal del nostre poble.

Print Friendly, PDF & Email