Temes socials

ACOLLIDA DE REFUGIATS

Acollida de refugiats a Castellcir.

El dimecres 28 de març al matí, vam rebre un WhatsApp amb una  comunicació genèrica del “Ajuntament de Castellcir” que deia:

Ahir a la nit la família Siriana de nom NAEEME, provinents de Damasc, van arribar a Castellcir. S’han instal·lat al què a partir d’ara ja és casa seva. Estan visiblement cansats, contents i agraïts.

Volem donar-vos les gràcies a tots, per tot el temps que heu dedicat a la rebuda de la família Naeeme.

La primera frase de la mare de la família Naeeme quan van arribar a l’aeroport va ser: ” Gràcies a tots. Avui la guerra s’ha acabat, comença un temps de pau”

“Teixit Social per la rebuda de refugiats a Castellcir”

Mil gràcies per tot

Deu dies abans teníem coneixement del tema per la regidora de Serveis Socials, manifestant la seva disconformitat en com s’havia portat el procés d’acolliment i les mancances que hi podia veure.

Tot plegat ens sembla una mica surrealista, si no fos perquè involucra persones i sobretot molt patiment. I que, qualsevol cosa que es faci, si serveix per alleujar el patiment, es pot donar per bona.

Això no vol dir que no puguem deixar de denunciar que, tot i donar tot el suport i ajuda a la família acollida, les coses no s’han fet bé, i que, com a partícips de l’ajuntament, no estem d’acord amb aquests tipus d’actuacions personalistes.

Fent una mica d’història, els fets son els següents:

Des de l’Ajuntament de Castellcir sempre s’ha donat suport a l’acollida de refugiats i s’ha ajudat a preparar el nostre poble per tal que l’acollida efectiva fos una realitat el més aviat possible.

  • Al Ple del 1/04/2016 es va aprovar una moció de rebuig davant la signatura de l’acord entre la UE i Turquia en relació a l’acollida de refugiats.
  • Al ple del 10/02/2017 es va declarar Castellcir com a municipi adherit a la Campanya: “Casa Nostra és Casa Vostra”, convocant a la ciutadania a mobilitzar-se i assistir a la manifestació del 18 de febrer a Barcelona. Ens comprometíem a totes les institucions i associacions, així com a les entitats socials del municipi.
  • Al mateix ple es va aprovar per unanimitat dels tres grups municipals que Castellcir fos declarat poble d’acollida.
  • A partir d’aquell ple la regidora de serveis socials de l’ajuntament de Castellcir, va iniciar el registre de Castellcir com a poble d’acollida als refugiats, i segons la informació que tenim, el nostre poble va ser el primer del Moianès.
  • En paral·lel, diverses entitats i associacions del nostre entorn (Moianès solidari, Castellcir amb tothom, A Vol de Poble, Càrites, i d’altres) s’han coordinat i han fet múltiples accions encaminades, a conscienciar la població de la crisi humanitària que suposa la situació dels refugiats, i han fet accions per donar suport a entitats que treballen sobre el terreny.

Des de fa un temps, un grup de persones autoanomenat “Teixit social per la rebuda de refugiats a Castellcir”, han treballat per aconseguir que una família concreta de Síria sigui acollida al nostre municipi.

La família ja són aquí, siguin benvinguts i desitgem que la seva integració sigui ràpida i positiva.

Celebrem que s’hagi aconseguit portar una família siriana fins a casa nostra, però pensem que s’hagués pogut fer d’una altra manera:

  • Amb coordinació amb l’ajuntament de Castellcir i amb els serveis socials de la comarca. Per tal de garantir que el nostre sigui el poble més adequat per cobrir les necessitats de la família acollida.
  • Coordinant-se amb les entitats del tercer sector, locals i comarcals.
  • Comunicant el procés a la gent del poble obrint la col·laboració a tothom.

Tot plegat pensem que tal com s’ha fet, no ajuda a enfortir llaços entre els habitants de Castellcir. Hagués estat més útil i integrador fer un procés més coordinat, més transparent, en què tothom hagués pogut tenir la oportunitat de col·laborar o sentir-s’hi involucrat.

Print Friendly, PDF & Email